“Birçok filozof ve kedi tanıdım, kedilerin bilgeliği daha üstündü. ”
Kedi Yarışması ve Kedi Güzellik Yarışması Nedir?
Türkiye'de son zamanlarda sıkça düzenlenen kedi yarışmaları düzenleyen kurumların niteliğine göre değişmektedir. Uluslararası kuruluşlarla bağlantısı olmayan kişi veya kurumlarca düzenlenen kedi güzellik yarışmaları dernek olarak bizim düzenlediğimiz yarışmalarla ilgili değildir. Felinoloji Derneği WCF(World cat Federation-Dünya Kedi Federasyonu, Almanya) üyesi bir dernek olup WCF lisanslı yarışmalar düzenlemektedir. WCF'nin düzenlediği yarışmalar ırk standartları çerçevesinde olup kurallarla tanımlanmıştır. Dünya Kedi Federasyonu (WCF) üyesi derneklerin düzenlediği yarışmalar teknik olarak kedi güzellik yarışması değil kedi ırk standartları yarışmasıdır. Güzellik göreceli olup WCF yarışmalarında seçilen çoğu kedi elenen rakiplerinden güzel olmayabilmektedir. WCF yarışmalarında kurallarda tanımlanan ırk standartlarına göre kediler değerlendirilip hakemler tarafından ırkının standartlarına en uygun kediler derece ve ünvan almaktadır. Kediniz sizin için dünyalar güzeli olsa da ırk için belirlenen standartlara uymuyorsa hakemlerden derece alamamaktadır.
Dünya Kedi Federasyonu Kedi Yarışmalarında Derecelendirme Nasıl Olur?
WCF yarışmalarına şecereli ve şeceresiz ırk kediler katılabilmekte ve melez(sokak kedisi) kediler de yarışmalarda ayrı kategorilerde yarışabilmektedir. Yarışmaya başvurduktan sonra kedinizin aşılarını tamamlamanız, yarışma öncesi yıkayıp bakımını yaptıktan sonra yarışma alanına karnesiyle birlikte getirmeniz gerekmektedir. Yarışmaya başlamadan önce kediniz veteriner muayenesinden geçecek olup aşıları tam ve genel sağlık durumu yerindeyse hakem değerlendirmesine alınmaktadır. Yarışmanın ilk aşaması hakemlerin tek tek kedileri masada değerlendirdiği aşamadır. Her kedi sırayla hakemlerin masasına çağırılmakta ve hakem sadece kedi sahibi ve yardımcıların duyabileceği şekilde kedileri değerlendirmektedir. Hakeme kedinizle ilgili soru sorabileceğinz yer bu aşamadır. Kediler tek tek değerlendirildikten sonra hakemler "Yarışmanın En İyi Kedisi/Best in Show" aday kedilerini belirlemektedir. Nomination in Best in Show(NOMBIS) yani Yarışmanın En İyi Kedisi Adaylığı'dır. Yarışmanın En İyi Kedisi elemeleri başlayınca NOMBIS alan her kedi hakemlerce kategorilere göre sahneye çağırılmakta ve Yarışmanın En İyi Kedileri seçilmektedir. Kategoriler uzun tüy, kısa tüy, oryantal/siyam ve yarı uzun tüylü olup bu kategoriler içerisinde de yavru ve yetişkinler ayrıca değerlendirilmektedir. E iyi kedi seçmeleri yarışmaya katılan hakemlerin aynı masada toplanıp herkese açık bir şekilde değerlendirme yaptığı bir aşamadır. Elemeler sonunda yarışmanın en iyi kedisi seçilen kediler içinden "İyinin en iyisi/Best of Best" seçimleri yapılır. Tüm elemeler sonunda kategorilerde belirlenen Best of Best/ İyinin en iyisi kediler arasından Best General seçimi yapılıp günün 1.si seçilir.
Kedi Yarışmalarındaki Ring ve Özel Gösteri/Monobreed Show nedir?
Kedi yarışmalarında kedilerin yetişkin, yavru gibi kategorilerde ring dediğimiz gösteri halkalarında değerlendirmeye alınır. Yarışmaya katılan kedilerin tercihe göre katıldığı gösteri halkalarında hakemler kedileri herkese açık olarak tek tek değerlendirmekte ve gösteri yapmaktadır. Kediler hakem masasına alınmakta ve hakem ırkla ilgili, kedinin rengi ve genel durumuyla ilgili sunum yapmaktadır. Özel gösteri/monobreed show ise yetişkin yavru ayırmaksızın tek bir ırka mensup kedilerin ringdeki gibi herkese açık değerlendirildiği gösterilerdir.
Kedi Yarışmalarına Neden Katılmalıyım?
Kedi yarışmalarının size sunacağı imkanları değerlendirmek sizin kedi yarışmalarına katılma veya katılmama gerekçenizi belirleyebilir. Kedi yarışmaları öncelikle kedinizin ırkının ve sağlıklı olduğunun tescil edildiği yarışmalardır. Her kedisever için alanında uzman hakemlerden değerlendirmelerin alındığı ve kedi sahiplerinin bakımıyla onore edildiği derecelendirmelere yapılmaktadır. Kedi yarışmalarının en güzel yanıysa Türkiye ve dünyanın çeşitli yerlerinden yüzlerce kediseveri biraraya getirip tanışma ve kaynaşma fırsatı sunmasıdır. Kedi yarışmalarında mükemmel ırk standartlarında ve mükemmel bakımda yüzlerce kediyi görme imkanı bulup sahipleriyle fikir alışverişi yapabilirsiniz. Yarışmalarda çeşitli sponsorluklar olup hediyeler kazanabilir ve kediniz için harika ürünlerle tanışabilirsiniz. Uluslarası federasyon/birlikler bünyesinde yapılan yarışmalarda toplanan puanlarla kedileriniz ırk, ülkei kıta ve dünya gibi derecelendirmelerin olduğu Best Cat Competition/En iyi Kedi Yarışması'nda puan toplayıp derece alabilir. Katıldığınız her yarışma, her ring size WCF Best Cat Competition/WCF En İyi Kedi Yarışmasında puan kazandırmaktadır. En güzeliyse kedisever olarak bolca kedinin ve kediseverin olduğu bir haftasonu tatiliniz olabilir;)
Kedi Yarışması Öncesi Kedime Nasıl Bakım Yapmalıyım?
Kedi yarışmasında kedinizin temiz ve bakımlı olması gerekmektedir. Aylar öncesinden form tutmasına ve kilosunun yerinde olmasına özen göstermelisiniz. Irk standartlarına göre kilo değerlendirilmekte olup slim bir ırkta şişmanlık obezite olarak değerlendiriileceği gibi british shorthair gibi ırklarda da slimlik eksi puan alacaktır. Kedinizin formu önemlidir ama en önemlisi sağlıklı olması, kürkünün, gözünün parlaması ve herhangi bir hastalık belirtisi taşımamasıdır. 2 gün önceden veya hemen yarışma öncesinde kedinizi özel kedi kozmetikleriyle yıkamalı, tırnaklarını kesmeli ve kulak göz temizliğini yapmalısınız. Kedinizin gözleri akıyorsa göz bakımına yarışma sırasında da azami önem göstermelisiniz. Kediniz eğer uzun tüylüyse yarışmadan 1 ay önce değil her gün bakımını yapıp taramalısınız. Kedinizin kürkünde kıtıklanma olursa çözemeyip tüyleri kesmek zorunda kalabilirsiniz. Kedinin tüy bakımı uzun tüylü kedilerde çok daha önemli ve zordur. Uzun tüylü kedinizi hakem önüne veya ringe çıkarmadan önce tekrar bir bakım yapmanız değerledirmede size artı puan olarak geri dönecektir. Yarışma alanında kediniz tuvalet, mama/su kabının sığıp rahatça yayılabileceği bir genişlikte kafes/çadırda olmalıdır. Yarışma çadırını satın alabilir ya da yarışmayı düzenleyen dernekten kiralık kafes temin edebilirsiniz. Çadırı da yaraladıysanız yanınıza küçük bir tuvalet kabı, kum, mama ve su almalısınız. Kedinizin bakım malzemelerini de unutmayınız. Yarışmada kedinizle birlikte yanınızda bulunması gerekenler:
1-Kedinizin aşılarının tam olduğu karnesi
2-Yarışma çadırınız/kafesiniz
3- Mama ve su kabı, mamanız
4- Tuvalet ve kum
5- Tarak, mendil, sprey gibi bakım malzemeleri
UYARI! Asla kedinize yarışma öncesi kimyasal sakinleştirici vermeyiniz. Yarışmadan 4-5 gün önce başlamanız gereken bitkisel sakinleştiricileri veterineriniz veya çevrimiçi evcil dükkanlarından temin edebilirsiniz.
Feyza Nur ÇELİK
Felinoloji Derneği Yönetim Kurulu Başkanı
www.pofudukcattery.com
Bize her türlü sorunuz için info@felinolojidernegi.org adresine yazarak ulaşabilirsiniz.